статия практика медитация ПЛАМЪКЪТ НА ТРАТАКА блог MyPlanToBe

ПЛАМЪКЪТ НА ТРАТАКА

Вече знаете, че един от любимите ни продукти в нашия онлайн магазин – шапката за медитация, носи името TRATAKA. Тя е създадена за да постигнете по-лесно и бързо състоянието на спокойно съзнание по време на медитативни практики, а ето как се роди идеята за нея – разказва Билана Савова:

“В моментите, в които сядах или лягах да медитирам, често имах нужда нещо външно да успокои ума ми. Да обгърне главата ми, да заглуши светлината. Така в практиките си нахлупвах до под очите една стара памучна шапка и… някак ставаше по-лесно. Установих, че когато шапката е по-тясна и има леко пристягане на скалпа, цялостното усещане е още по-успокояващо, все едно съм сама “у дома”, под защитно покривче. А когато използвах шапката по време на практиката Тратака, във времето със затворени очи яркостта, продължителността и концентрацията на визуализацията на пламъка бяха много по-силни и устойчиви. Точно по време на тази медитативна практика реших да развия идеята за специалната шапка с името TRATAKA.”

 

Но какво означава Тратака?

Произхода на думата Trataka идва от санскрит / त्राटक/ и се тълкува по няколко сходни начина - "постоянен поглед" или концентрирано взиране в определена точка”. Името разкрива и същината на тази изключително лесна и същевременно много мощна техника на медитация, която се състои от фокусиране на очите (а впоследствие и на ума) върху определен обект. Най-често този обект е пламъкът на свещ, поставена на нивото на очите. В процеса на практиката, постепенно всички разсейващи фактори изчезват, умът се успокоява и натрапчивите мисли се стопяват.

 

Как работи Тратака?

Устойчивостта на погледа в определена точка е пряко свързана със стабилността и концентрацията на ума. Така чрез тренировка на очите вие автоматично релаксирате ума. Целта е да се сведе до минимум движението на очите, което пък води до успокояване на мислите и потъване в релаксиращ и безмълвен покой. В допълнение, по време на цялата практика тялото остава неподвижно, а дишането - бавно, ритмично и дълбоко. По този начин стабилността на тялото и дъха създават стабилност на ума, което е основна предпоставка за концентрацията.

 

Кой може да практикува Тратака?

Хора от всички възрасти, без значение дали имат опит с медитативните техники, могат да почустват ползите от практиката и осезаемо да редуцират нивата на стрес, тревожност и безпокойство.

 

Как да започнете?

  • Запалете свещта на една ръка разстояние от вас и я пос­тавете така, че пламъкът да е точно на нивото на очите ви, щом седнете. Тратака трябва да се практикува със стабилен пламък, затова не бива да има течение в помещението.
  • Заемете удобна седяща поза с изправена глава и гръбнак. Затворете очи, поемете три бавни дълбоки вдишвания и отпуснете цяло­то тяло, особено очите, челото, слепоочията. Останете така в продълже­ние на няколко минути, осъзнавайки стабилността на тялото си.
  • Когато сте готови отворете очи и фикси­райте погледа си във върха на фитила. Пламъкът може леко да трепка, но вър­хът на фитила остава винаги непод­вижен. Опитайте се да не мигате и да не движи­те очните ябълки по никакъв начин (първоначално ще ви е трудно, но с напредване на практиката може да стигнете от няколко секунди до няколко минути без да мигате). Очите са напълно отпуснати, не широко отворени. Не се напрягайте. Вниманието ви трябва да е изцяло концентрирано върху върха на фитила, така че да виждате ясно пламъка, а останалата част от периферното зрение ще се замъгли и разфокусира. Възможно е да загубите усещане за телесно присъствие и да почувствате, че сте едно с пламъка. Ако умът започне да се от­клонява, леко го върнете обратно към практиката.
  • Когато очите се уморят, нежно ги затворете. Насочете внимание­то си във вторичния образ на пламъ­ка, който остава в пространството пред затворените ви очи. Ако образът се движи, наблюдавайте го и се опитай­те да го стабилизирате. Гледайте мислено този вътрешен пламък до момента, в който изчезне.
  • Отворете бавно очи и пак насочете погледа си във върха на фитила. Концентрирайте се в пламъка на свещта и повторете Тратака до комфортното за вас време. Продължете по този начин 3 или 4 пъти.
  • След като завършите, разтъркайте енергично дла­ните си и ги положете върху очите.

 

Каква е продължителността на Тратака?

В началото започнете с 1 или 2 минути. Постепенно увеличете времетраенето. Практика от 10-15 минути преди сън ще ви помогне да редуцирате стреса и умственото напрежение, особено ако страдате от безсъние. Може да практикувате и сутрин, след обичайната ви йога практика например, за да подобрите фокуса и концентрацията си преди старта на новия ден.

Тратака е и отлична подготовка за по-дълбока медитация - ще постигнате добри резултати, защото умът ви ще бъде спокоен.

 

Какви са ползите Тратака?

Практиката с взиране в пламъка на свещ балансира нервната система, като облекчава стреса, нервното напрежение, пристъпите на безпокойство, депресия и безсъние. Подобрява зрението и паметта, помага за развиване на добра концентрация и силна воля, и съответно - подобрява търпението и работоспособността.

Назад към блога